Loading...

BALI – tropický raj, nekonečné idylické pláže, podmanivá duchovná energia, terasové ryžové políčka..

OSTROV BALI – TROPICKÝ RAJ PRE KAŽDÉHO

 

Bali je obľúbeným cieľom mnohých ľudí z celého sveta a je ľahké pochopiť prečo. Do jeho zoznamu patria nekonečné idylické pláže, podmanivá duchovná energia, terasové ryžové políčka aj exotické západy slnka. Na tomto malom ostrovnom raji sa nájde niečo pre každého.

Bohatá a rôznorodá kultúra Bali sa odohráva na všetkých úrovniach života, od nádherných obetných lístkov s kvetmi, až po radostné sprievody miestnych obyvateľov, ktorí uzatvárajú hlavné cesty keď kráčajú k jednému z nespočetných obradov chrámu, na iných miestach zas tradičná hudba a tanec ktorá Vás bude sprevádzať na celom ostrove. Takmer všetko má duchovný význam. Uprostred Bali dominujú dramatické sopky centrálnych hôr a chrámy ako Pura Luhur Batukau (jeden z odhadov je 10 000 chrámov na ostrove), zatiaľ čo najvyšší vrchol Gunung Agung je duchovným centrom ostrova.

Zažite s VIP Travel aj Vy nezabudnuteľnú dovolenku na Bali. 

 

Tento tropický ostrov nazývaný aj ostrovom Bohov je umiestnený medzi ostrovmi Jáva a Lombok. Bali s hlavným mestom Denpasar, ktoré je zároveň aj medzinárodným letiskom, tvorí spolu s ďalšími menšími ostrovmi jednu z Indonézskych provincií. Na južnom pobreží ostrova nájdete prekrásne zlatisté piesočnaté pláže obmývané Indickým oceánom, zo severnej strany zas Jávskym morom kde je piesok sfarbený šedo – čiernou farbou pôsobením vulkanickej činnosti. 

 

Počasie na Bali

Bali je dovolenková destinácia ktorá je vhodná na cestovanie počas celého roka. Ostrov má tropické podnebie a teploty sa priemerne pohybujú okolo 28 - 30°C.

Na Bali sa striedajú dve ročné  obdobia – obdobie sucha od apríla do septembra a obdobie dažďov od októbra do marca. Teplota vody v oceáne sa priemerne pohybuje okolo 26°C. Top sezóna je počas mesiacov júl a august. Ideálne obdobie na vycestovanie sú mesiace na začiatku a konci sezóny teda máj, jún alebo september kedy môžete využiť pobyty zo širokej ponuky VIP Travel.

 

Destinácia pre všetkých

Ostrov je síce malý rozlohou – od severu na juh má cca 110 km a od východu k západu asi 150 km, avšak prekvapí Vás svojou rozmanitosťou. Bali je kombináciou pestrej prírody, náboženských chrámov, hinduistickej kultúry, slnkom zaliatych pláži, sopky, dobrého jedla a usmievavých ľudí. Či už hľadáte relax, dobrodružstvo alebo zábavu toto všetko môžete zažiť na podmanivom ostrove Bali.

 

Tipy, čo všetko Vám Bali ponúka

Najznámejšia pláž Kuta sa nachádza južne od hlavného mesta Denpasar a jeho hlavným lákadlom je krásna piesočnatá pláž dlhá takmer 7 km. Vhodná je na kúpanie ale aj pre surfistov a takisto ponúka bohatý nočný život.

Ďalšou veľmi známou oblasťou je pláž Nusa Dua s krásnymi bielymi plážami, luxusnými hotelovými rezortmi a kvalitnými službami.

Pura Ulum Danu Bratan patrí k najkrajším a najnavštevovanejším chrámom na Bali, pochádza zo 17. storočia a je zasvätený bohyni mora a jazier.

Ak máte srdce dobrodruha určite nevynechajte návštevu hory Batur. Výstup na vrchol sopky týčiacej sa do výšky 1700 metrov môže byť náročnejší, odmení Vás však nádherným výhľadom na krajinu pod Vami.

Juhovýchodne od Bali sa nachádza známy ostrov Nusa Penida, premáva sem pravidelná lodná doprava a ponúka úžasné výhľady a prekrásne pláže.

Prímorské mestečko Sanur sa nachádza ďaleko od rušných centier čím sa stáva vhodným miestom pre rodinnú dovolenku. Okrem piesočnatých pláži a zväčša pokojného mora ktoré je vhodné pre tých najmenších sa tu nachádza veľké množstvo reštaurácii, malých hotelov  a rekreačných stredísk.

Ubud sa nachádza vo vnútrozemí ostrova pod sopkou Agung. Miesto je známym centrom duchovného života na Bali a takisto vyhľadávaným centrom jogy na ostrove. Nájdete tu veľa výborných reštaurácií, množstvo chrámov a svätýň, rovnako ako miest na relaxáciu. Skutočným čarom Ubudu sú však terasovité ryžové polia, zavlažované malými riečkami ktoré sa nachádzajú na okraji mesta.

 

Zopár užitočných rád pred cestou na Bali

 

Od roku 2015 občania Slovenskej republiky nepotrebujú vstupné víza pri turistických pobytoch. Po prílete priamo na letisku pohodlne vybavíte jednoduché 30 – dňové vízum bez poplatku. Potrebujete len cestovný pas platný minimálne šesť mesiacov od príletu a potvrdenie spiatočnej letenky.

***

Pre pobyt na Bali nie je nutné žiadne očkovanie, všeobecne sa však odporúča pri návštevách Indonézie zaočkovať sa proti žltačke typu A a B, prípadne proti brušnému týfusu.

***

Určite nezabudnite na ochranu proti komárom, v tomto prípade však platí že domáce prostriedky sú viac účinnejšie ako tie čo si donesiete.

***

Motorky sú veľmi obľúbeným dopravným prostriedkom domácich a dokážu sa na nich prepraviť celé rodiny.

***

Ceny na Bali sú všeobecne nižšie ako na Slovensku. Najmenší rozdiel nájdete v cenách potravín, za reštauračné služby však zaplatíte aj o polovicu menej.

***

Na pláži sa odporúča sledovať takzvané „červené vlaky“. Tie signalizujú  silné morské prúdy, ktoré dokážu človeka vyniesť do otvoreného mora. Pri ich vztýčení je zakázané plávanie v mori.

***

Dovolenka Bali  je  ako tropický raj na zemi. Patria k nemu nekonečné idylické pláže, podmanivá duchovná energia, terasové ryžové políčka aj exotické západy slnka. Na tomto malom ostrovnom raji sa nájde niečo pre každého.

 

Chcete zažiť úžasnú dovolenku snov za prijateľné ceny aj vy?  Cestujte s viptravel.sk