Loading...

Zanzibar - ostrov kde sa stretáva Afrika s Arábiou a Indickým oceánom.

 

Zanzibar

 

Pýchou Tanzánie a menej ako 50km od pevniny sa nachádza Zanzibar, ostrov s úžasnou lokalitou ak hľadáte dobrodružstvo v Afrike. Tento ostrov obklopený prírodnou krásou, bohatou kultúrou a pohostinnými domácimi je miestom, ktoré by sa malo nachádzať na Vašom zozname povinných návštev. Je to jedna z najväčších kultúrnych križovatiek na svete, kde sa Afrika stretáva s Arábiou a Indickým oceánom.

V hlavnom meste Zanzibaru, úzke uličky historického Stone Town ponúkajú potulky medzi starobylými budovami, zdobenými balkónmi a gigantickými vyrezávanými dverami. Medzitým, na pobreží vyplávajú rybárske člny a na vidieku farmári pestujú na plantážach ryžu alebo klinčeky, ktoré dávajú Zanzibaru jeho meno „Spice Islands“.

Okrem týchto málo zmenených tradícií, majú návštevníci možnosť vidieť veľmi odlišnú krajinu. Idylické pláže sú posiate hotelmi a kde sa oceán stáva ihriskom pre potápanie, šnorchlovanie a kitesurfing.

Vďaka svojej tropickej scéne a jedinečnej kultúre ponúka súostrovie Zanzibar fascinujúci a veľmi príjemný zážitok vo východoafrickej časti Indického oceánu, ktorú aj Vy môžete spoznať s bohatou ponukou VIP Travel.

Zanzibar má tropické podnebie so štyrmi odlišnými obdobiami: dve suché obdobia – jedno krátke, jedno dlhé a dve vlhké obdobia – takisto jedno krátke a jedno dlhé. Od júna do septembra je dlhá suchá sezóna, v ktorej všetky štyri mesiace majú nízku úroveň zrážok a priemerné teploty okolo 28 - 30°C. Nočné teploty nie sú o moc nižšie. Zanzibar je v tomto ročnom období menej preplnený ako v krátkej suchej sezóne. Od októbra do decembra je obdobím krátkych dažďov. Teploty stúpajú k 30°C a zvyčajne sú sprevádzané vyššou vlhkosťou vzduchu. Január a február zahŕňa krátku suchú sezónu a býva takisto najobľúbenejším obdobím na návštevu ostrova. Priemerné teploty sú okolo 30 - 33°C s veľmi nízkou pravdepodobnosťou dažďa a pretrvávajúcou vysokou vlhkosťou vzduchu. Niekedy môže teplota dosiahnuť až 38°C, stáva sa to však veľmi zriedka. V marci až máji sa vyskytujú dlhotrvajúce a silné monzúnové dažde. Počas tohto obdobia je lepšie sa ostrovom vyhnúť. 

 

 

Pláže Zanzibaru sú právom známe. Jemný biely piesok lemujú číre tyrkysové vody, tradičné arabské plachetnice plaviace sa počas úsvitu vytvárajú nádhernú siluetu oproti pastelovo zafarbenej oblohe. Kokosové palmy sa zas jemne kolíšu vo vetre. Či už hľadáte relaxáciu po návšteve safari alebo ako samostatný cieľ, pláže na východnom pobreží Zanzibaru a okolo severného cípu ponúkajú raj tropických ostrovov. Každá pláž má svoju osobitú atmosféru. Paje je známe hlavne pre kitesurfing. Matemwe má viac pokojnú atmosféru a návštevníkov láka pieskovými plážami a pohľadmi vidieckeho života. Nungwi v severnej časti Zanzibaru, zobrazuje mix tradície zmiešanej so súčasným životom. Rybárske člny opúšťajú pláž a stavitelia „dhow“ stavajú svoje starodávne plavidlá na pozadí hotelov a párty v západnom štýle. Neďaleká Kendwa má  podobný nádych ako Nunngwi, ale všetko je viac rozprestreté a pláž má tú výhodu že na nej môžete plávať nepretržite. Tichá Pongwe je viac izolovanejšou plážou a ponúka určitý únik pred davmi. Jambiani so svojimi neskutočne tyrkysovými vodami a koralovými útesmi je ideálnym miestom na získanie informácii o miestnom živote.

Všetky pláže sú vzdialené jednu až dve hodiny jazdy od hlavného mesta Stone Town. Doprava v súkromných minivanoch alebo verejnými „dalla – dallas“ je frekventovaná  a cenovo dostupná.

Stone Town je hlavným centrom ostrova a jeho historická časť je srdcom aj dušou starého mesta. Je to tiež skvelé miesto na ponorenie sa do rytmov ostrova. Svoje objavovanie môžete začať v Forodhani Gardens, temperamentný úsek pobrežia kde sa domáci všetkých vekových skupín zhromaždia v podvečer sledujú zapadajúce slnko.  Hneď oproti záhradám sa nachádza mohutná Stará pevnosť, ktorú postavili Ománski Arabi, keď v roku 1698 získali Zanzibar od Portugalcov. Takisto sa tu nachádza impozantný dom zázrakov – „House of Wonders“, ktorý sa pýši najväčšími vyrezávanými dverami vo východnej Afrike. Odtiaľ sa môžete vybrať úzkymi uličkami do palácového múzea, s ukážkami Ománskych sultánov z 19teho storočia. K ďalším zaujímavým zastávkam patria nádherné mešity Aga Khan a Ijumaa, perzské kúpele Hamamni – prvé verejné kúpele na Zanzibare a anglikánska katedrála s pamätníkom otrokov. Vaše objavovanie môžete zakončiť na rušnom trhu Darajani, kde predajcovia ponúkajú pestrý sortiment textilu, ovocia a ďalších výrobkov. Pozdĺž sa nachádza množstvo malých obchodov na objavovanie, plné voňavých klinčekov, škorice a iných korenín.

 

 

Národný park Jozani – Chwaka je najväčšou oblasťou pôvodného lesa na Zanzibare a ponúka pohľad na vegetáciu ktorá kedysi pokrývala väčšinu ostrova. Národný park je domovom ohrozenej opice červenej colobus, jedného z najvzácnejších primátov v Afrike. Predpokladá sa, že okolo tropických rastlín a mangrovníkov žije asi 1 000 týchto endemických primátov. Les je takisto domovom iných druhov opíc, farebných opíc, morských korytnačiek a viac ako 40 druhov vtákov. Jozani je môžné ľahko navštíviť v rámci jednodňového výletu.

Potápanie a šnorchlovanie

Pobrežia Zanzibaru sú známe svojimi bielymi piesočnatými plážami, celoročne teplými, čistými vodami a koralovými útesmi lemujúcimi rozmanitý morský život, ktorý je ideálny na šnorchlovanie a potápanie. Vody pri severovýchodnej časti ostrova Zanzibar ponúkajú vynikajúce potápanie s bohatými koralovými stenami a úžasným množstvom rýb. Odporúča sa aj potápanie na pobreží Stone Town s mäkkými a tvrdými koralmi a vrakmi lodí. Existuje mnoho potápačských spoločností, z ktorých si môžete vybrať vo všetkých hlavných plážových oblastiach, vrátane Nungwi, Kendwa, Matemwe a Paje. Očakávať môžete dobrú viditeľnosť a teploty vody v priemere okolo 27 stupňov.  Známy je aj morský park Mnemba – neobývaný ostrov nachádzajúci sa približne kilometer od ostrova.

 ***

Zanzibar je moslimskou krajinou, preto treba dbať na vhodné oblečenie mimo pláže a hotelov ( zakryté plecia, vyhýbať sa krátkym sukniam a nohaviciam)

pri návšteve ostrova sa nevyžaduje žiadne povinné očkovanie, ak sa však obávate odporúča sa štandardné očkovanie proti hepatitíde typu A a B, tetanu prípadne žltej zimnici. Takisto repelent patrí k povinnej výbave.

turistické víza s platnosťou na 3 mesiace, dostanú občania SR po prílete priamo na letisku – vyžaduje sa platný cestovný pas, vyplnený formulár a odtlačky prstov. Takisto sa platí poplatok vo výške 50USD.

peniaze si môžete zameniť v zmenárňach na letisku, prípadne hoteloch. Miestnou menou – tanzánijsky šiling sa dá platiť na malých trhoch alebo za miestnu dopravu. Za mnohé ďalšie služby však bez problémov zaplatíte americkým dolárom (USD). Kreditné karty sa dajú využívať väčšinou iba v lepších hoteloch, preto sa odporúča mať pri sebe dostatočnú hotovosť.

pláže na Zanzibare sú ovplyvňované prílivom a odlivom. Vo všeobecnosti platí že na severe ostrova je príliv/odliv menej výrazný, preto patria pláže v tejto časti Zanzibaru k najobľúbenejším. Pláže na východnom pobreží sú viac ovplyvnené, je tam plytké pobrežia a preto sa počas odlivu môže more „vzdialiť“ aj viac ako 100 metrov.