Loading...

Karibská Jamajka

Jamajka je ostrovný štát v strednej Amerike a zároveň tretí najväčší ostrov v Karibskom mori. Tento ostrov, ktorý objavil Krištof Kolumbus patrí k najpríťažlivejším v celej karibskej oblasti. Kolíska reagge z ktorej dýcha pohoda, vás zláka krásnymi plážami, tropickou prírodou a skvelým rumom.

Kompletnú ponuku pobytov na Jamajke nájdete tu

Jamajka je ostrovom, ktorý ponúka rezorty pre každého dovolenkára, od retro hotelov v mohutnejších zátokách a na plážach až po moderné all-inclusive rezorty ideálne pre páry alebo rodiny (a niekedy aj pre oboch). Návštevníci si môžu oddýchnuť aj v komornejších plážových hoteloch, kde je pestrá výzdoba a atmosféra je priaznivá pre nadväzovanie nových priateľstiev a vytváranie skvelých spomienok.

Jamajka je ostrov, ktorý vie, ako urobiť veľký prvý dojem - rovnako ako prvý omamný dúšok miestnej kávy Blue Mountain. Od fiktívneho špióna Jamesa Bonda cez legendu reggae Boba Marleyho až po olympijského šprintéra Usaina Bolta (nehovoriac o istom neúspešnom bobovom tíme), tento karibský ostrov prekvitá ľuďmi a zážitkami, ktoré uchvacujú predstavivosť.

Miesto, kde sa krása vyvažuje odvahou, oddych oživuje neodolateľný rytmus a teplé tyrkysové more sa harmonicky mieša s hmlistými vrcholmi pohorí. Slávne jamajské pláže s bielym pieskom - Negril, Montego Bay, Ocho Rios a Whitehouse - dali svetu prvé all-inclusive rezorty a ich ohnivá kuchyňa a domáce destiláty inšpirovali zástupy milovníkov trhaných kurčiat "Jerk", typického rumu Appleton a piva Red Stripe.

Kedy navštíviť
Na Jamajke, podobne ako na všetkých karibských ostrovoch je od decembra do apríla najlepšie počasie na návštevu, je to však aj vrchol turistickej sezóny a na ostrove je v tomto období veľmi rušno. Ak sa chcete vyhnúť davom ľudí, veľmi dobrou voľbou je obdobie od apríla do júla. V období od augusta do novembra keď je tu najhorúcejšie počasie s najvyšším počtom zrážok by ste sa mali vyhnúť návšteve.

Najlepšie pláže na Jamajke

Pláž Seven Mile Beach v Negrile je obľúbená a zdanlivo nekonečná piesočná oáza. Jej biely piesok a krištáľová voda vytvárajú úchvatnú panorámu, takže si na svoju návštevu určite vezmite fotoaparát. Na pláži Seven Mile nájdete množstvo zábavných aktivít a atrakcií a tiež veľký výber barov a reštaurácií priamo na piesku.

Pláž Doctor's Cave v Montego Bay je klasikou a povinnou zastávkou pre všetkých návštevníkov, ktorí na Jamajku zavítajú po prvýkrát. Nachádza sa priamo v najživšej oblasti Montego Bay a nájdete tu všetko, čo chcete a potrebujete na strávenie zábavného dňa, vrátane neuveriteľného kúpania. Nachádza sa tiež len kúsok od pokojnejšej pláže Cornwall Beach, v prípade, že si chcete oddýchnuť od veľkých davov.

Pláž Jamesa Bonda v Ochos Rios je skutočne slávnym miestom natáčania klasického filmu o agentovi 007. Nachádza sa tiež len kúsok od vily Golden Eye, kde Ian Fleming napísal pôvodné bondovské romány. Okrem toho je to však nádherná malá zátoka s veľmi uvoľnenou atmosférou, kde sa počas roka konajú naozaj skvelé hudobné koncerty.

Čo treba vidieť a zažiť

Vydajte sa na vrchol Blue Mountain Peak z východiskového bodu vo Whitfield Hall vám dobre značená, 10-kilometrová trasa zaberie od piatich do ôsmich hodín (v závislosti od vášho tempa a od toho, ako často sa zastavíte, aby ste sa pokochali výhľadom). Ak sa vydáte na cestu dostatočne skoro, môžete dokonca dosiahnuť impozantný vrchol ešte pred východom slnka!

Navštívte Múzeum Boba Marleyho v Kingstone, ktoré bolo vybudované v dome, kde Marley žil od roku 1975 až do svojej smrti v roku 1981. Nie je prekvapením, že ide o najnavštevovanejšiu turistickú atrakciu mesta. Vychutnajte si hodinovú prehliadku domu, ktorá je plná poznatkov o živote a kariére reggae hviezdy, vrátane nahliadnutia do jeho spálne, ktorá zostala nedotknutá od čias, keď tu žil. 

Prehliadku Luminous Lagoon ktorú absolvujete v úplnej tme, keď sa čarovné vody na dotyk trblietajú a lesknú. K tomuto výnimočnému javu dochádza vďaka mikroorganizmom nazývaným dinoflageláty, ktoré sa v plytkých teplých vodách menia na fosforeskujúce. Počas plavby loďou po Svetielkujúcej lagúne uvidíte nielen ryby odrážajúce sa od ich žiary, ale dokonca budete mať možnosť si v nej sami zaplávať.

Rovnako ako reggae hudba, aj vodopády Dunn's River Falls sú jedinečnou a svetoznámou atrakciou na ostrove Jamajka. Táto 180 metrov vysoká a 600 metrov dlhá pamiatka je jedným z prírodných krás Jamajky a každoročne priláka milióny návštevníkov z celého sveta. Najcharakteristickejší prvok vodopádu sa nachádza na jeho úpätí. Tam sa vodopád vlieva do mora na pláži Little Dunn's River Beach, vďaka čomu je Dunn's River Falls jedným z mála travertínových vodopádov na celom svete. 

 

 

 

Navštívte Dolphin Cove - zátoku delfínov, kde si môžete zaplávať s delfínmi v ich prirodzenom prostredí v Karibskom mori. Hranie často sprevádza množstvo ďalších priateľských morských živočíchov vrátane rají, a ak chcete, môžete si zaplávať aj so žralokmi! Na celom ostrove sa nachádzajú tri parky, ktoré ponúkajú rôzne aktivity a žiadny z nich nie je úplne rovnaký. Jedno však určite nájdete na každom z nich, a to bielu piesočnatú pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť na konci dňa.

Niektorí nazývajú Rose Hall Great House Jamajským domom hrôzy, ale to neodrádza stovky ľudí, ktorí si ho počas pobytu na Jamajke prezrú. Legenda hovorí, že v dome straší Annee Palmerová, známa "biela čarodejnica", a v rámci prehliadky sa vyškolení herci snažia vystrašiť každého, kto sa nechá vyviesť z miery. Dom pochádza z koloniálnej éry a bol zrekonštruovaný v 60. rokoch 20. storočia, počas prehliadky sa dozviete aj o živote britskej elity v nie tak dávnej karibskej minulosti.

***

Inšpirujte sa niektorými z hotelov v obľúbených oblastiach ostrova Jamajka.

 

Sandals Royal Plantation 5* Ocho Rios 

Hotel Sandals Royal Plantation v Ocho Rios je určený pre páry, ktoré hľadajú dovolenku v jamajskom retro štýle.Využíva vzorec hotelovej siete Sandals určeného len pre dospelých a dopĺňa ho o prvky historického butikového hotela. Všetkých 74 apartmánov s obsluhou vlastného komorníka je vybavených romantickými mahagónovými posteľami v koloniálnom štýle, súkromnými balkónmi a priestrannými kúpeľňami.

Relaxačnú pláž lemujú krásne udržiavané trávniky a záhrady s fotogenickými altánkami, potulujúcimi sa pávmi a intímny bazén s krásnym výhľadom na karibské more. V Royal Pavilion sa nachádza jediný jamajský bar so šampanským a kaviárom, krorý je jedným z dvoch barov v rezorte. Okrem piatich reštaurácií v tomto rezorte - medzi ktoré patrí Papillion s francúzskou kuchyňou a The Terrace s karibskými špecialitami - môžu hostia naskočiť na kyvadlovú dopravu a stravovať sa v Sandals Ochi, kde je spolu 16 reštaurácií.

V cene sú zahrnuté rôzne aktivity od vodných športov a potápania až po možnosti golfu v Sandals Golf & Country Club a denný a nočný tenis.

Ponuku termínov hotela Sandals Royal Plantation nájdete tu.

 

 

 

Sandals Royal Caribbean & Private Island 5* Montego Bay

Sandals Royal Caribbean je určite vizuálne veľmi zaujímavý rezort. V jeho dizajne sa odráža široká škála kultúr, od balijskej cez koloniálny až po orientálny štýl a ponúka ideálne miesto ako sa zrelaxovať, ale má aj svoj podiel na vzrušujúcom nočnom živote. V krásnych záhradách s exotickými prvkami nájdete prechádzajúce sa pávy a kvitnúce divoké kvety. Dva rôzne druhy dovolenky - pokojná a trochu divoká - sa tu spájajú do nezabudnuteľného pobytu. 

Pokiaľ ide o stravovanie, máte na výber z množstva možností. Vyberte si z neuveriteľných 21 rôznych reštaurácií a 6 barov (vrátane dvoch pubov v britskom štýle), pričom všetky ponúkajú neobmedzené množstvo jedál a nápojov. Alebo si dajte drink v bare pri bazéne, ktorý sa nachádza v jednom zo siedmich hlavných bazénov rezortu.

Najlepšou vecou na Royal Caribbean je bezpochyby súkromný ostrov mimo pobrežia, ktorý môžu využívať výlučne hostia Sandals. Je vzdialený len dve minúty jazdy bezplatným "dračím" člnom a ponúka vynikajúcu thajskú reštauráciu, súkromné masáže v Red Lane Spa a vlastné kúpeľné služby Sandals.

Ostrov ponúka aj strhujúci nočný život, ktorý zahŕňa tropické kokteilové párty, živé vystúpenia vrátane tanečníkov s ohňom a reggae hudbu v popoludňajších hodinách, zatiaľ čo sa prechádzate po pláži s pohárom jamajského rumu v ruke.

Ďalšou výhodou pobytu v hoteli Royal Caribbean je, že si môžete užívať všetky služby nielen tu, ale aj v neďalekom rezorte Montego Bay, pričom v cene je zahrnutá všetka doprava. Pri pobyte v Royal Caribbean máte k dispozícii dvojnásobné množstvo zariadení, ktoré môžete preskúmať.

Ponuku termínov hotela Sandals Royal Caribbean nájdete tu.

 

 

 

Beaches Negril Resort & Spa by Sandals 5* Negril

Beaches, sesterská značka Sandals, ktorá je vhodná pre rodiny s deťmi, má na Jamajke dva rezorty - Negril a Ocho Rios, ale Beaches Negril si zaslúži pochvalu za svoju polohu na najširšom úseku pláže Seven Mile Beach.

Ide o all inclusive rezort navrhnutý s ohľadom na deti všetkých vekových kategórií, takže je skvelý pre viacgeneračné cestovanie alebo rodiny na spoločnej dovolenke, ale možno nie je najlepšou voľbou pre páry, ktoré hľadajú čas pre dospelých. 

K ďalším aktivitám pre mladých patrí vodný park Pirates Island, detský tábor, klub Liquid pre tínedžerov a Xbox Play Lounge - plus dva bazény a Lazy River. K vybaveniu pre dospelých patrí obvyklá ponuka bezplatných vodných športov (napríklad jazda na kajaku, pádlovanie na vode a vodné lyžovanie) a viac ako tucet aktivít na súši, od basketbalu a boccie až po biliard a volejbal. Samozrejme, Jamajka ponúka množstvo ďalších aktivít mimo rezortu, ak vás láka ísť mimo areálu.

Beaches Negril je rezort s rozlohou 20 hektárov, v ktorom sú k dispozícii izby a apartmány v 32 kategóriách pre 4 až 9 osôb. V objekte sa nachádza deväť reštaurácií - medzi nimi talianska reštaurácia The Venetian, mexická reštaurácia Mariachi a juhozápadná reštaurácia BBQ park - a sedem barov, kde sa môžu dospelí stretávať bez detí.

Ponuku termínov hotela Beaches Negril Resort nájdete tu.

***


V prípade otázok nás naváhajte kontaktovať na uvedenom telefónnom čísle alebo na e-mailovej adrese. 

Tel: +421 2 707 00 707 , E- mail: info@viptravel.sk