Loading...

Krabi - Thajsko

Od tropických ostrovov a chutnej kuchyne až po úžasné chrámy a slávne bojové umenia. Objavte Krabi - obľúbené miesto cestovateľov!

Krabi je región v Thajsku hodný pohľadnice, s výjavmi vápencových úkazovv vystupujúcich z krištáľovo čistého oceánu a bielymi piesočnatými plážami, ktoré lemujú husté zelené lesy. Strávte dni prechádzkami po ostrovoch s loďou s dlhým "chvostom", typické long-tail boat, alebo podniknite dlhšie výlety na známe ostrovy Phi Phi a Koh Lanta. Krabi však nie je len o plážach. Objavte jeho úžasné chrámy, fenomenálne jedlo a ďalšie prírodné poklady. 

Krabi je región nachádzajúci sa na juhu Thajska. Hlavnými oblasťami v ktorých môžete stráviť svoj čas, sú Ao Nang a Krabi Town, hoci Ao Nang je turisticky najobľúbenejšie.

1. Krabi Town 

Mesto Krabi je hlavným mestom provincie Krabi a ponúka svojim návštevníkom množstvo krásnych miest na návštevu. Okrem zaujímavých atrakcií, chrámov, mangrovových lesov a jaskýň sa v tomto meste nachádza aj autentický trhový život. Keďže Krabi Town neleží priamo pri mori, ale na rieke Krabi, nie je typickou dovolenkovou destináciou. Je to miesto pre batohovú scénu, odpadlíkov a dlhodobých cestovateľov. Niet divu, ubytovanie je tu lacné a vďaka svojej centrálnej polohe je mesto ideálne na výlety a pohodové aktivity v Krabi.

 

2. Wat Kaew Korawaram
Jeden z najväčších chrámov Wat Kaew Korawaram, sa nachádza v centre mesta Krabi a je atrakciou, ktorú musíte vidieť. Biely chrám má nádherné schodisko, ktoré vedie dovnútra, s ozdobnými rezbami a zlatými drakmi. Kvôli výzdobe sa počas západu slnka chrám sfarbí do zlata, takže vyzerá ešte lepšie.

Tip: Návštevu chrámu môžete spojiť s neďalekým nočným trhom Krabi Night Market.

3. Nočný trh v Krabi
Nočný trh v meste Krabi je jedným z najlepších v krajine! Každý piatok, sobotu a nedeľu o 17:00 sa tu otvárajú stánky s tradičnými thajskými pouličnými jedlami a tovarom. V jednom alebo vo viacerých stánkoch si dajte chutnú večeru a vychutnajte si ju na centrálnom dvore so živou hudbou.

Miestne autobusy songtaew premávajú medzi Krabi town a Ao Nang celý deň. Jednosmerný lístok stojí 50 Bath a cesta trvá približne 40 minút.

4. Výlety na okolité ostrovy 
Jedným z najlepších výletov na Krabi je obľúbená prehliadka 4 ostrovov. Je to jeden z najlepších výletov v Krabi a počas prehliadky s typickou loďou s dlhým chvostom preskúmate neuveriteľne krásny ostrovný svet v regióne Krabi. Ako už možno prezrádza názov, počas tohto výletu sa preskúmajú 4 absolútne vysnívané ostrovy. Na programe je predovšetkým návšteva ostrova Tup, Koh Poda, pláže Phra Nang a ostrova Chicken Island, ktorého skala pripomínajúca kuraciu hlavu sa stala takmer dominantou Krabi. Ak chcete spoznať niektoré z najúžasnejších ostrovov v Krabi, výlet na 4 ostrovy by mal byť na vašom cestovateľskom zozname na prvom mieste!

5. Railay Beach - najlepšia pláž v Krabi
Pláž Railay je pravdepodobne jedným z najkrajších miest a jedným z najlepších miest na návštevu v Krabi. Je preslávený svojimi neuveriteľnými vápencovými krasmi, ktoré vystupujú zo smaragdovo zelenej vody. Vďaka tomu je jednou z najobľúbenejších oblastí na návštevu a dá sa navštíviť len loďou, čo mu dodáva exkluzívny charakter. Medzi hlavné atrakcie patrí jedinečne krásna pláž Railay, pláž Phra Nang a pláž Tonsai. Railay už síce nie je zasväteným tipom, ale aj tak je celá scenéria legendárna a jej návšteva je takmer povinnou jazdou pri každej ceste do Krabi! Na vrchole je Railay najpozoruhodnejším miestom pre úžasnú dovolenku na pláži v Krabi a skvelým východiskovým bodom na objavovanie podmorského ostrovného sveta.

6. Tigrí chrám (Wat Tham Sua)
Zvláštnosťou tohto výnimočného chrámového komplexu je, že musíte zvládnuť strmý výstup po 1 237 schodoch na vápencovú skalu, kde môžete navštíviť impozantného zlatého Budhu, ktorý sa nachádza na vrchole. Keď sa ocitnete na vrchole skaly budete odmenený neuveriteľným 360-stupňovým výhľadom na údolie Krabi. Legenda hovorí, že vo vápencových jaskyniach, ktoré sa nachádzajú na dne skalného útvaru, žil tiger, ktorý dal chrámu meno. Teraz tu už tigre nie sú, ale je tu veľa opíc, takže nezabudnite mať svoje veci stále pri sebe. Výstup na chrám je však najlepšie absolvovať skoro ráno alebo neskoro popoludní, keď je trochu chladnejšie.      

7. Koh Phi Phi (Slávny ostrov)
Kto by nepoznal slávne ostrovy Koh Phi Phi. Odkedy Leonardo di Caprio objavil "Pláž", táto skupina ostrovov je jedným z najznámejších ostrovov Krabi. Môžete sa tu kúpať na najkrajších plážach a obdivovať obrovské vápencové útesy, ktoré sú pre túto oblasť absolútne charakteristické. Koh Phi Phi je obľúbenou destináciou na dovolenku, ale aj na jednodňový výlet z pevniny Krabi.

8. Pláž Ao Nang
Pláž Ao Nang je turistickým centrom Krabi. V tomto letovisku nájdete veľké množstvo skvelých ubytovacích zariadení, pulzujúci nočný život, reštaurácie a kaviarne, masážne salóny a množstvo výletných agentúr ponúkajúch výlety po okolí. Ak máte radi rušný život, v Ao Nang ste na správnosm mieste. Okrem toho je toto miesto výborným východiskovým bodom pre skvelé výlety do okolia. Napríklad na slávnu pláž Railay sa rýchlo dostanete loďou s dlhým chvostom a mesto Krabi s jeho trhmi môžete tiež ľahko navštíviť autobusom. Všetkým, ktorí uprednostňujú pokoj, môžeme ako miesto dovolenky v Krabi odporučiť pláž Klong Muang.

9. Koh Lanta a Koh Lipe
Spomedzi všetkých thajských ostrovov je Koh Lanta menej navštevovaný, a preto je všeobecne oveľa pokojnejší. Nádherný ostrov Koh Lanta je súčasťou národného parku Mu Ko Lanta a jeho hlavným lákadlom je nádherná príroda, kilometre úžasných piesočných pláží, skryté zátoky, jaskyňe a dokonca aj vodopády. Aj neuveriteľne krásne západy slnka na ostrove Koh Lanta legendárne. Okrem toho Vás ostrov očarí príjmne uvoľnenou atmosférou, množstvom útulných plážových barov , úžasnými miestami na šnorchlovanie a známym centrom pre ochranu zvierat. 

Koh Lipe je možno najlepšie stráženým tajomstvom Thajska. Malý, ale dokonale tvarovaný ostrov s bielym pieskom na pláži je vzdialený 7 hodín cesty z Krabi, preto sa odporúča navštíviť ho na niekoľko dní. Dni strávite prechádzkami po plážach tiahnucich sa po celej dĺžke ostrova a užívaním si ostrovnej atmosféry. Koh Lipe stojí za výlet.

Ponuka pobytov na Krabi

**

Najlepší čas na návštevu Krabi
Z hľadiska počasia je najlepší čas na návštevu Krabi od novembra do marca. Očakávajte priemernú teplotu 28 stupňov, žiadne dažde a príjemné podnebie. Ak vám však nevadí, že sa stretnete s jednou alebo dvoma krátkymi prehánkami, apríl až jún je ideálny na to, aby ste sa vyhli najvyššej turistickej sezóne.

Ako sa dostať na Krabi, Thajsko
Krabi má veľmi dobré spojenie autobusom, loďou alebo lietadlom s hlavnými miestami v Thajsku. Vzhľadom na obľúbenosť Krabi sa odporúča rezervovať si letenky na cesty s určitým predstihom.

Z Bangkoku na Krabi
Na Krabi sa dostanete priamym cca 1,5-hodinovým letom z Bangkoku, letecké spoločnosti Bangkok Airways, Thai Airways alebo nizkonákladová Ais Asia, ktoré lietajú niekoľkokrát denne. Prípadne môžete využiť vlak z Bangkoku do Surat Thani, po ktorom nasleduje 2-hodinová jazda mikrobusom.

Z Krabi na ostrovy Koh Lanta a Koh Lipe 
Z Krabi môžete využiť dvojhodinový trajekt na ostrov Koh Lanta. Takisto sa z
 Krabi môžte previesť minivanom (cca 5 hodín) na mólo Pak Bara a trajektom (2 hodiny) na ostrov Koh Lipe alebo zvoliť priamy trajekt (7 hodín) z mesta Krabi.

 


V prípade záujmu nás prosím kontaktujte na uvedenom telefónnom čísle alebo na e-mailovej adrese. 

Tel: +421 2 707 00 707 , E- mail: info@viptravel.sk

***