Loading...

Srí Lanka

Srí Lanka – rajská záhrada v Indickom oceáne

 

Ako slza odkvapnutá z obrovskej Indie býva niekedy nazývaná Srí Lanka, rajský ostrov, ktorého meno znamená „požehnaná žiariaca zem“.

Srí Lanka je to krajinou kontrastov a prekvapení, ktorá Vás dokáže veľmi rýchlo očariť. Od bohatých čajových plantáži a horskú krajinu až po oveľa teplejšie a blažene nekonečné pobrežia na juhu krajiny s historickými pevnosťami z čias holandskej kolonizácie, rozmanitou divočinou a bohatými tradíciami, vyhliadkovou jazdou vlakom a neuveriteľne pohostinnými ľuďmi.

 

Počasie

Srí Lanka, predtým nazývaná aj Cejlón je ostrov nachádzajúci sa v indickom oceáne v blízkosti južného pobrežia Indie. Počasie je tu tropické, teplé, s vlhkosťou vzduchu 60 – 90%. Teplota sa pohybuje okolo 30°C, v centrálnej časti ostrova je o čosi chladnejšie  s priemernými dennými teplotami 20 - 24°C.

Srí Lanka má dve monzúnové obdobia, prinášajúce so sebou dažďové prehánky. Tie platia od mája do septembra pre západné a juhozápadné pobrežie (sezóna Yala monzúnu) a od októbra do februára pre východné pobrežie a sever (sezóna Maha monzúnu). Samozrejme dážď sa môže vyskytnúť aj mimo monzúnových období, ten však má len krátke trvanie a väčšinou sa objaví v poobedňajších hodinách alebo v noci. Srí Lanka je vo všeobecnosti miestom ktoré sa dá navštíviť počas celého roka, záleží však aj podľa regiónu ktorý chcete navštíviť.

Víza

Na vstup do krajiny sú pre slovenských občanov potrebné víza, tie sa udeľujú na 30 dní a dajú sa získať dvoma spôsobmi. Tou prvou je ešte pred odletom, možnosť podania žiadosti o elektronické víza na webových stránkach imigračného úradu Srí Lanky. Druhou 

je vybavenie víz po prílete priamo na letisku, kde stačí vyplniť formulár, zaplatiť poplatok cca 40USD a víza Vám budú udelené na počkanie.

Očkovania

Srí Lanka patrí k typickým exotickým krajinám, preto sa odporúča určite si zobrať so sebou kvalitný repelent ako ochranu proti komárom. Očkovanie pri návšteve Srí Lanky nie je povinné, avšak odporúčaným je očkovanie proti hepatitíde typu A a B, alebo na tetanus. Prípadné očkovanie proti žltej horúčke sa vyžaduje iba pri vstupe do oblastí kde bol potvrdený jej výskyt.

Ďalšie odporúčania pre pobyt na Srí Lanke

Tak ako pri väčšine exotických krajín sa neodporúča piť vodu z kohútika ale radšej si kúpiť balenú vodu, takisto sa vyhnúť ľadu v nápojoch.

Slnko je na Srí Lanke veľmi silné, takže je odporúčaný opaľovací krém s vysokým faktorom a taktiež vhodná pokrývka hlavy.

Počas pobytu si treba dávať pozor na fajčenie a konzumáciu alkoholu na verejných priestoroch. Na Srí Lanke je to podľa zákona zakázané  a porušenie sa trestá.

Nakoľko Srí Lanka patrí k budhistickým krajinám, počas návštevy chrámu alebo posvätných miest treba zvoliť vhodné oblečenie ktoré zakrýva ramená a kolená.

Či už sa rozhodnete podniknúť výlet po takzvanom „kultúrnom trojuholníku“ alebo jednoducho cestujete po celej krajine a hľadáte starobylé pamiatky, Srí Lanka je ideálnym miestom. Rozdiel medzi juhom a severom ostrova je naozaj výrazný. Cestovný ruch je viac rozrastený v južnej časti ostrova, ak ste však dobrodružnejším typom objavovanie Jaffny a zvyšku severu bude pre Vás skutočným zážitkom.

Spoznajte s bohatou ponukou VIP Travel aj Vy tento krásny ostrov.

 

                

 

Najkrajšie miesta ktoré môžete na Srí Lanke navštíviť.

 

Sigiriya / Dambulla

Krásne zachované ruiny Sigiriya a Dambulla tvoria jeden z najdramatickejších zážitkov na Srí Lanke.

Sigiriya – takzvaná levia skala s relatívne zničenými zrúcaninami citadely na vrchole, ponúka nielen úžasné výhľady ale poskytuje aj fascinujúci pohľad na historické metódy výstavby, najmä vzhľadom na to ako sa voda čerpala až na vrchol.

Zlatý chrám Dambulla – týchto päť zložitých skalných chrámov, za veľkým zlatým Budhom sú ľahko dostupné zo Sigiriye. V tmavom svetle je miestami ťažké vidieť aké krásne je toto umelecké dielo.

Polonnaruwa

Polonnaruwa ďalšie krásne starobylé mesto Srí Lanky, ponúka niekoľko impozantných zrúcanín a archeologických nálezísk ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO. V archeologickom parku sa nachádza starodávna architektúra - kráľovský palác, posvätný štvoruholník, chrámy a sochy. Návšteva Archeologického múzea môže byť veľkým úvodom do starobylého mesta.

 

              

 

Kandy

Postavené okolo prosperujúceho jazera a   obklopený sviežimi zelenými kopcami, krása a šarm Kandy Vás takmer prinúti zabudnúť aké chaotické je druhé najväčšie mesto Srí Lanky, nehovoriac o jeho kultúrnom kapitále. Mesto je domovom chrámu Budhovho zubu, najdôležitejšej svätyne pre väčšinu sinhalských obyvateľov v krajine. Ozdobená zlatá strecha chrámu ukrýva najdôležitejšiu budhistickú pamiatku – Budhov zub, ktorý bol na ostrov prinesený v 4. storočí.  

Nuwara Eliya

Známy ako malé Anglicko na Srí Lanke, Nuwara Eliya je krásna horská krajina s koloniálnymi vibráciami. Preskúmajte svieže čajové záhrady, obedujte v reštaurácii s výhľadom na krásne vodopády Ramboda, oddýchnite si pri slávnom jazere Gregory.

Ďalším z tipov ktoré môžete na Srí Lanke zažiť je malebná jazda vlakom. Predstavte si, že sedíte pri dverách vlaku, pozeráte sa na nekonečné kopce čajovníkových plantáži, nádherné hory a doliny okolo Vás. Urobte si cestu medzi z Nuwara Eliya do oblasti Ella a zažite jeden z najkrajších momentov Vášho života.

Ella

Drobná dedina v horskom prostredí má prekvapivo obrovský zoznam vecí ktoré sa tu dajú robiť. Od turistiky, počnúc výstupom na vrchol Adamovej hory a vrchol Ella Rock, návštevy svetoznámeho deväť oblúkového mosta Nine Arch Bridge, výhľadov na krásne vodopády Diyaluma a Ravana Falls - Ella je zážitkom, ktorý musíte zažiť.

Galle

Galle má stále silný holandský a portugalský vplyv z minulosti a určite stojí za to aby ste ho preskúmali. Pobrežné mesto má určité európske vibrácie, čo ho robí iným od zvyšku Srí Lanky. Malé uličky ponúkajú množstvo kostolov, útulných kaviarní a vynikajúcich reštaurácii. Najdôležitejším a takisto najnavštevovanejším bodom v meste je pevnosť Galle s nekonečným výhľadom na Indický oceán.

 

Národný park Yala

Jedným z miest ktoré sa oplatí vidieť je návšteva safari. Srí Lanka, obdarená neuveriteľne rozmanitou krajinou, je ideálnym miestom, kam ísť ak ste fanúšikom voľne žijúcich zvierat a safari. Počas jazdy na džípoch môžete pozorovať divých slonov, množstvo jeleňov, opíc a v neposlednom rade nádherných leopardov. Na Srí Lanke sa nachádza spolu osem národných parkov, ktoré Vám ponúkajú tento nezabudnuteľný zážitok. Jedným z najnavštevovanejších je národný park Yala, ktorý sa rozprestiera na juhovýchodnom pobreží a s rozlohou 1270 metrov štvorcových ponúka bohatú škálu dún, lesov, otvorených plání a lagún s viac ako 44 druhmi cicavcov (vrátane slonov) a okolo 215 druhov vtákov.

Colombo

Hlavné mesto ktoré dostalo pomenovanie po svojom objaviteľovi je najväčším mestom a prístavom v krajine. Kozmopolitné Colombo, vstupná brána do čarovnej Srí Lanky, sa môže pochváliť bohatým koloniálnym dedičstvo, ktoré obsahuje zmes národov, náboženstiev a kultúr. V meste sa spája tradičná architektúra s tou modernou; miestna mešita Jami Ul – Alfaro je jednou z najnavštevovanejších turistických lokalít, ďalšou dominantou je napríklad pevnosť z dôb portugalskej a holandskej nadvlády, za návštevu určite stojí budova parlamentu, radnica, holandské múzeum či rušná bazárová štvrť Pettah.

Hikkaduwa

Ďalšie plážové mesto s bohatými možnosťami surfovania, šnorchlovania a morských plodov je skvelým miesto na oddych pre všetkých.

Mirissa

Mirissa je známa surfovaním a pozorovaním veľrýb. Nenechajte si ujsť Parrot Rock na Mirissa Beach. Krátkou prechádzkou od pláže Mirissa sa dostanete na kokosovú farmu na kopci, ktorý ponúka úžasný výhľad na Mirissu.

Trincomalee

Trincomalee je opäť pokojným plážovým mestom na východnom pobreží Srí Lanky. Východné pobrežie Srí Lanky je v porovnaní s južným pobrežím oveľa viac uvoľnenejšie a pokojnejšie. Pláž Nilaveli, Pigeon Island a Fort Frederik sú jedny z najlepších miest na návštevu v oblasti Trincomalee. Rovnako ako Mirissa je tiež známa aj pozorovaním veľrýb, hoci sa ročné obdobia líšia.

Zájazdy na pozorovanie veľrýb sú k dispozícii od novembra do apríla v Mirissa a od marca do augusta v Trincomalee.

Jaffna

Nachádza sa na severnom cípe Srí Lanky, Jaffna je ďaleko od ostatných častí Srí Lanky. Región bol v rokoch 1983 až 2009 zasiahnutý občianskou vojnou s ktorej sa stále čiastočne zotavuje. Pre cestovateľov, ktorí hľadajú autentický a pohlcujúci cestovný zážitok, je Jaffna tým správnym miestom.

Miest ktoré tu môžete navštíviť má Jaffna naozaj veľa - pevnosť Jaffna, verejná knižnica, hodinová veža, ostrov Delft, Keerimalai a Kankesanthurai Beach, mestá ako Vanni, Madhu alebo Kilinochchi.

 

Vzhľadom na veľký vplyv indickej kuchyne na Srí Lanke existuje veľa podobných jedál. Na rozdiel od typických indických karí však ponúka vlastné prevedenie týchto obľúbených pokrmov. Kamkoľvek pôjdete nájdete chutné jedlo, morské plody vylovené priamo z Indického oceánu a karí z najčerstvejších prírodných ingrediencií, všetko samozrejme podávané s ryžou.

Korenie zohráva veľmi dôležitú úlohu pri varení na Srí Lanke a v ajurvédskej medicíne, tradičnej forme medicíny na ostrove. Všetky koreniny majú jedinečné vlastnosti, napríklad Srí Lanky používajú rôzne druhy karí v závislosti od toho, aké ingrediencie sú v miske.

Srílanské rybie karí: na rozdiel od tých tradičných sa srílanské rybie karí nevyrába z kokosového mlieka. Namiesto toho má mierne kyslú chuť, čo z neho robí nezvyčajné ale chutné jedlo. Zvyčajne sa podáva s množstvom zeleninových príloh a ryžou.

Pre osviežujúci nápoj vyskúšajte King Coconut alebo čerstvú limetkovú šťavu, ak hľadáte niečo silnejšie vyskúšajte kokosovú whisky v Arracku a zázvorovom pive. Známy tiež ako srílanský špeciál.

 

Chcete zažiť luxusnú dovolenku snov za prijateľné ceny aj Vy? Cestujte s VIP Travel.